Hoe ingegroeide baardharen te herkennen en tips voor preventie (2023)

Het laten groeien van een baard kan je helpen fysieke perfectie te bereiken, waardoor je nog meer zelfvertrouwen krijgt dan ooit tevoren. Maar het laten groeien van een baard kan je ook wat ongemak bezorgen als die haarzakjes de haargroei niet op de juiste manier toelaten.

Ze zeggen geen pijn, geen winst - maar we denken graag dat er een manier is om een ​​perfecte haardos te krijgen zonder een prijs te hoeven betalen. Lees om te beginnen onze essentiële informatie over ingegroeide haartjes, wat u eraan kunt doen en hoe u ze kunt voorkomen.

Wat zijn ingegroeide haartjes?

Als we het hebben over iets ontgroeien, heeft dat meestal een negatieve connotatie. Maar in het geval van je baardhaar willen we altijd dat er haar groeituitvan je huid. Wat heb je tenslotte aan een baard die je in de eerste plaats niet kunt zien?

En meestal is haar hier redelijk goed in. Normaal haar groeit uit de follikel en steekt uit het huidoppervlak, waardoor u er op uw best uitziet en voelt. Er zijn echter momenten waarop dehaar groeit terug in de huidna het scheren, harsen of epileren: dit wordt een ingegroeide haar genoemd.

Wat veroorzaakt ingegroeide haren?

De structuur en richting van een haarzakje spelen een belangrijke rol in hoe haar uiteindelijk uit het oppervlak groeit. Een gekromd haarzakje (dat gekruld haar produceert) moedigt gewoonlijk haar aan om weer in de huid te komen zodra het haar is geknipt en begint terug te groeien.

Dit gebeurt omdat scheren of epileren een scherpe rand aan het haar kan veroorzaken, waardoor het veel gemakkelijker wordt om de huid te doorboren. Als je epileer- of scheertechniek een beetje onder de maat is, kan dit het risico op ingegroeide haartjes vergroten. Bovendien kan het trekken aan de huid tijdens het scheren ervoor zorgen dat het haar terug in de huid trekt, waardoor het risico op ingegroeide haartjes toeneemt.

Personen met krullend en donkerder haar hebben de neiging om het meest getroffen te worden, waarbij mensen met een donkere huidskleur het meest worden getroffen. In werkelijkheid,scheerbultjes ontstaanbij tot 60% van de Afro-Amerikaanse mannen.

Ingegroeide haartjes duiken niet alleen op bij de baard. Misschien zie je ze op deoksels, benen enhet openbare gebied.

Symptomen van ingegroeide haren

Hoe ingegroeide baardharen te herkennen en tips voor preventie (1)

U kunt meestal zien wanneer u ingegroeide haren heeft met een paar symptomen, waaronder:

  • Kleine, soms pijnlijke bultjes die gevuld zijn met etter.
  • Kleine, gezwollen bultjes waar je scheert of harst, zoals op je baard.
  • Jeuk, brandend of stekend.
  • Kleine bultjes die donkerder zijn dan de omliggende huid (hyperpigmentatie).
  • Haar in de vorm van een lus doordat de punt van het haar terug in de huid buigt.

Ingegroeide haartjes zien er meestal uit als kleine puistjes op je huid en je zult ze meestal zien op plekken waar je je scheert, zoals je nek, kin of bovenlip.

Zijn ingegroeide haartjes gevaarlijk?

Ingegroeide haartjes zijn meestal niet zo erg. Ze genezen zichzelf vaak binnen ongeveer een week of twee met lichte irritatie, en ze laten los van de huid als ze nog langer beginnen te worden. Soms kunnen bacteriële infecties optreden door met vuile handen of gereedschap aan het ingegroeide haar te peuteren of te krabben.

Maar al met al hebben ze de neiging je een beetje onzeker te maken vanwege hun puistachtige uiterlijk. Het goede nieuws is dat je ze vrij gemakkelijk en zonder veel moeite kunt verwijderen.

Hoe een ingegroeide haar te verwijderen

Het verwijderen van ingegroeide haartjes kan veilig en effectief worden gedaan zolang u weet wat u moet doen. De beste manier om er een te verwijderen is door middel van afschilfering.

Afschilfering is het proces waarbij dode huidcellen van de buitenste laag van uw huid worden verwijderd. Het helpt ingegroeide haartjes los te laten terwijl het het huidoppervlak gladder en gladder en soepeler maakt.

Om goed te exfoliëren, gebruikt u warm (niet heet) water samen met kleine cirkelvormige bewegingen om de getroffen gebieden met een washandje te wassen. Beter nog, gebruik een exfoliërende borstel of exfoliërende scrub om de effecten nog beter te maken. Een warm kompres kan ook helpen.

Als het ingegroeide haar terug in de huid loopt, kunt u het verwijderen door er voorzichtig aan te trekken met een steriel pincet. Til het haar voorzichtig op totdat een uiteinde van de lus loskomt van uw huid om te voorkomen dat het haar naar binnen blijft groeien. Let op: Trek alleen aan de haren en niet aan je huid zelf.

Terwijl je kunt gebruikenontharingscrèmesvoor ontharing, deze zijn hard voor veel huidtypes. Gebruik deze spaarzaam en gebruik alleen ingegroeide haartjes die nog niet geïnfecteerd zijn. Andere ontharingsmethoden, zoals scheren, zijn meestal een beter idee.

Wat als ik ernstige ingegroeide haartjes heb?

In zeldzame gevallen kunt u een ingegroeid gezichtshaar hebben dat zo diep onder de huid zit dat het aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaakt. Als dat het geval is, kan uw leverancier mogelijk medicijnen verstrekken die infectie en ontsteking verbeteren. Dit omvat medicijnen tegen acne (retinoïden), steroïde pillen voor ontstekingen of antibiotische zalven om infecties te bestrijden.

Een dermatoloog kan je ook wat crème geven om de huid te kalmeren of de haargroei te verminderen, wat belangrijk kan zijn als je vaak last hebt van ernstige ingegroeide haartjes.

Uw provider kan dit ook aanbevelenelektrolyse, een techniek waarbij een kleine, steriele naald en een milde elektrische lading de haarwortels vernietigen. Elke follikel heeft zijn eigen behandeling nodig, dus je zou dit eigenlijk alleen gebruiken voor een paar gevallen van ingegroeide haartjes.

Laserontharing kan ook worden gebruikt, waarbij de hitte van een laser cellen vernietigt die veel kleur hebben. Het werkt het beste op donker haar (sorry, blondines).

Hoe ingegroeide haartjes te voorkomen

Ingegroeide haartjes helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Maar je kunt ervoor zorgen dat deze veel minder snel verschijnen (bedoelde woordspeling).

Als u stopt met scheren, kan dat waarschijnlijk helpen: als uw haarblijft groeien, zal het in de eerste plaats niet in staat zijn om terug in de huid te buigen en in een ingegroeide haar te veranderen. Laten we eerlijk zijn; je zult die manen op een gegeven moment moeten temmen, dus laten we ervoor zorgen dat je het goed doet.

Maak je huid eerst grondig nat met warm water voordat je gaat scheren. Een droge huid scheren is een vreselijk idee - baardgebied,benen, alles - doe het niet. Grijp deze kans om je gezicht te wassen met een hoogwaardige reiniger.

Breng vervolgens een scheergel aan ofBaard Crèmeaan je huid. Dit verzacht het haar en maakt het minder waarschijnlijk dat de scherpe randen van het haar terug naar binnen groeien.

Scheer tijdens het scheren in de richting van de haargroei, zodat u het haar niet in een onnatuurlijke hoek in de huid duwt. Trek niet aan de huid en spoel het mesje na elke beweging af. Gebruik ten slotte een verzachtend aftershave-product om dode huidcellen te verwijderen die anders de haargroei zouden kunnen blokkeren.

De beste scheerhulpmiddelen: wat u moet weten

Hoe ingegroeide baardharen te herkennen en tips voor preventie (2)

Als je kunt, vermijd dan gladde scheerbeurten. Hoe dichter je je scheert, hoe groter de kans dat korte, scherpe haartjes teruggroeien naar binnen in je huid. Ga in plaats daarvan voorElektrische trimmersdie het haar een stukje langer houden en het risico op scheerbrand verminderen.

Als u zich toch glad moet scheren, gebruik dan in de eerste plaats een scheerapparaat van hoge kwaliteit. OnsScheermes met rechte randis perfect uitgebalanceerd voor superieure controle voor al uw routinematige scheerbehoeften. Met zijn enkele derby-mes dat netjes in het handvat kan worden gevouwen om op te bergen, snijdt dit mes als boter door het haar zonder te trekken of te trekken.

Rond uw huidverzorgingsroutine af met eenCeder Baard Olieof vochtinbrengende crème om uw huid zacht te houden tussen scheerbeurten door.

Ten slotte

Ingegroeide haartjes kunnen pijnlijk, ongemakkelijk en lelijk zijn. Ze worden veroorzaakt door een gladde scheerbeurt die het haar een scherpe rand geeft en het waarschijnlijker maakt dat het haar terug in de huid zelf gaat lussen. Dit kan leiden tot ontstoken en geïnfecteerde met pus gevulde bultjes die jeuken of pijnlijk aanvoelen.

U kunt ingegroeide haren voorkomen door in de eerste plaats niet glad te scheren. Maar als je toch moet scheren, bevochtig dan en gebruik scheergels om het haar zachter te maken, waardoor het makkelijker te trimmen is. Overweeg ook om een ​​elektrische trimmer te gebruiken om het haar in de eerste plaats wat langer te houden.

De producten die je gebruikt zijn net zo belangrijk als de manier waarop je je scheert, enDe baardclubheeft u gedekt als u niet eens weet waar u moet beginnen.

Probeer een van onzeBaard- en tondeusekitsom alles wat je nodig hebt in één klap te krijgen om te trimmen en te scheren zonder de pijn en het lijden van ingegroeide haartjes.

bronnen:

Ingegroeide haren | Mayo kliniek

BAARD PSEUDOFOLLICULITIS | AOCD

Een diepe duik in ontharingscrèmes | Cleveland kliniek

Elektrolyse: definitie en behandeling | Cleveland kliniek

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 12/07/2023

Views: 5235

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.