Kunnen uw pijnlijke puistjes Hidradenitis Suppurativa zijn? (2023)

Hidradenitis suppurativais een chronische huidziekte met littekens die de apocriene klieren aantast, ook wel bekend als de zweetklieren. Het veroorzaakt pijnlijke knobbeltjes en steenpuisten op de huid, vooral in de oksel, lies, borst en anus.Het is een relatief veel voorkomende aandoening, maar wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd en kan invaliderend en verontrustend zijn voor de getroffen persoon.

Suppuratieve hidradenitis, ook wel bekend alsomgekeerde acne, komt niet eerder voorpuberteit. Integendeel, de meeste mensen krijgen het tussen de 20 en 40 jaar oud.Vrouwenhebben vier keer meer kans dan mannen om getroffen te worden.

Dit artikel onderzoekt de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van hidradenitis suppurativa en hoe u ermee om kunt gaan als u last heeft van deze veelvoorkomende maar weinig besproken huidaandoening.

Hidradenitis suppurativa Symptomen

Hidradenitis suppurativa komt voor in delen van het lichaam die zweetklieren bevatten, waaronder de oksels, liezen, bovenbenen, billen, hoofdhuid en onder de borsten bij vrouwen.

Vroege symptomen zijn onder meer:

 • Puistje-achtige bultjes, hoewel ze voorkomen in gebieden waar u normaal gesproken geen acne aantreft
 • Mee-eters, die zich meestal in paren ontwikkelen
 • Pijnlijke knobbels, soms zo groot als een marmer net onder de huid
 • Kookt, die kan scheuren en vloeistof en pus kan lekken

Hidradenitis suppurativa kan veel op acne lijken, vooral in het begin. De twee kunnen gemakkelijk worden onderscheiden door de gebieden die ze beïnvloeden en of de huidproblemen al dan niet symmetrisch zijn. Als HS een gebied aan de ene kant van het lichaam aantast, wordt meestal hetzelfde gebied aan de andere kant ook aangetast. Hetzelfde geldt niet voor acne.

Deze foto bevat inhoud die sommige mensen aanstootgevend of aanstootgevend kunnen vinden.

Kunnen uw pijnlijke puistjes Hidradenitis Suppurativa zijn? (1)

Symptomen kunnen komen en gaan. Als de aandoening mild is, kan dit alleen een cluster van twee of drie veroorzakenmee-etersdie onder de huid aansluiten.

Zodra hidradenitis suppurativa begint, wordt het steeds erger. De steenpuisten kunnen erg pijnlijk worden en de beweging beperken. De steenpuisten kunnen ook scheuren en vloeistof lekken, vaak met een vieze geur.

De ophoping van pus onder de huid kan leiden tot de vorming van pijnabcessen, wat diepe en lelijke littekens kan veroorzaken nadat de weefsels zijn genezen. Abcessen kunnen soms ook onder de huid samenvloeien en koordachtige littekens veroorzaken.

Het verschil tussen een puistje en een steenpuist

Soorten hidradenitis suppurativa

Er zijn vijf brede categorieën van hidradenitis suppurativa (HS), die elk verschillen door uiterlijk, locatie op het lichaam en andere factoren:

 • Reguliere HS: Dit is de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het veroorzaakt klassieke HS-symptomen, is terugkerend en heeft de neiging om minstens zes maanden aan te houden.
 • Wrijving steenkool: Dit is gewone HS met toevoeging van diepe steenpuisten en abcessen in gebieden waar de huid tegen elkaar wrijft.
 • Littekens folliculitis: Dit is gewone HS met de toevoeging van steenpuisten, tunnelende abcessen, met vocht gevulde cysten en tweekoppige mee-eters. Al deze kunnen leiden tot aanzienlijke littekens.
 • conglobata: Dit is een vorm van HS die cysten veroorzaakt en een ernstige vorm van acne, acne conglobata genaamd, op de rug engezicht.
 • Syndromaal: Dit is een vorm van HS die optreedt als onderdeel van een ziektesyndroom, zoals het PAPASH-syndroom (pyogene artritis,pyoderma gangrenosum, acne en hidradenitis suppurativa).

1:53

Klik op Afspelen om alles te leren over Hidradenitis Suppurativa

Oorzaken en risicofactoren

De exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa wordt betwist. Omdat het lijkt op acne, geloven sommige wetenschappers dat het wordt veroorzaakt wanneer de haarzakjes verstopt raken met een huideiwit dat bekend staat als keratine.Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een verstopping van apocriene (zweet) klieren.

In beide gevallen veroorzaakt de verstopping van de poriën de vorming van bultjes en steenpuisten die kunnen scheuren en geïnfecteerd raken. De aandoening treft meestal delen van de huid die tegen elkaar wrijven en veel zweetklieren hebben (zoals de oksels en lies).

Er zijn bepaalde risicofactoren die de kans op hidradenitis suppurativa vergroten:

 • Een familiegeschiedenis van hidradenitis suppurativa
 • Hebbenzwaarlijvigheid
 • Hebbensuikerziekte
 • Sigaretten roken
 • Zwarte etniciteit
 • Andere huidaandoeningen hebben zoalspsoriasisof acne
 • Hebbeninflammatoire darmziekte (IBD)
 • Nemenlithium,immuunonderdrukkerszoals Rapamune (sirolimus), enbiologische medicijnenzoals Enbrel (etanercept), Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)

Hidradenitis suppurativa is niet besmettelijk en kan dus niet op anderen worden overgedragen. Het is geen seksueel overdraagbare aandoening en ook niet het gevolg van slechte hygiëne.

Diagnose

Hidradenitis suppurativa wordt gediagnosticeerd door een zorgverlener op basis van het uiterlijk. Er zijn geen laboratoriumtests of biopsieën die de diagnose stellen.

In de vroege stadia lijkt hidradenitis suppurativa geïsoleerdkooktof geïnfecteerde haarzakjes. Symptomen komen en gaan vaak.

Herhaalde puistjes zijn een aanwijzing dat er meer aan de hand is dan een simpele steenpuist of een ontstoken haarzakje. Aangezien puistjes continu verschijnen en genezen, vormen ze vaak littekenweefsel, waardoor vaak littekens ontstaan ​​die de beweging van het ledemaat in de loop van de tijd kunnen beperken. Dit is een andere weggeefactie dat de aandoening hidradenitis suppurativa is.

Veel mensen schamen zich voor de vele infecties, denkend dat ze ingegroeide haartjes hebben op gevoelige plekken, en ook voor de geur die uit de puistjes lekt. Vanwege deze verlegenheid gaan ze pas naar de zorgverlener als de steenpuisten talrijk of ondraaglijk zijn geworden.

Omdat de symptomen van hidradenitis suppurativa lijken op die van andere huidaandoeningen, wordt het in de vroege stadia vaak verkeerd gediagnosticeerd. Veel mensen moeten maanden en zelfs jaren wachten voordat een juiste diagnose wordt gesteld.

Hidradenitis Suppurativa-behandeling

Hidradenitis suppurativa gaat nooit helemaal weg. Het is een levenslange aandoening die moet worden beheerd.

Regelmatige hidradenitis suppurativa kan vanzelf in remissie gaan - een periode zonder opflakkering.Toch duren uitbraken meestal langer, meestal zes maanden of langer.

Behandeling door een dermatoloog kan helpen de impact en ernst van elk type HS dat u heeft te minimaliseren.

Dat gezegd hebbende, kan het moeilijk zijn om hidradenitis suppurativa te behandelen. Het kan het beste in de vroege stadia worden behandeld voordat er uitgebreide littekens ontstaan.

Hoewel voorgeschreven medicijnen centraal staan ​​bij de behandeling van hidradenitis suppurativa, zijn er aanwijzingen dat voeding en zelfzorg ook de resultaten kunnen verbeteren.Chirurgie en specialistische procedures worden soms ook gebruikt.

Zelfzorg

Hoewel hidradenitis suppurativa niet geassocieerd wordt met slechte hygiëne, blijven goede huidverzorgingspraktijken essentieel voor de behandeling van de ziekte.

Volgens de American Academy of DermatologyVereniging (AADA), is het belangrijk om agressieve zepen en andere huidverzorgingsproducten te vermijden die de huid kunnen irriteren. Je moet ook overstappen op een zachte, geur- en parabenenvrije deodorant of anti-transpirant. Gebruik in plaats van zeep een zachte gezichtsreiniger metbenzoylperoxide.

Stoppen met sigaretten is ook essentieel.

Eetpatroon

Veranderingen in het dieet kunnen ook helpen door ontstekingen te verminderen die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​of verergeren van de ziekte.

Volgens deGAAN, deMediterraans diëetkan gunstig zijn voor mensen met hidradenitis suppurativa omdat het voedingsmiddelen bevat waarvan bekend is dat ze ontstekingsremmend zijn, zoals:

 • Verse groenten en fruit
 • Volkoren
 • Vis
 • Zeevruchten
 • Bonen
 • Extra vergine olijfolie

Aan de andere kant moeten voedingsmiddelen zoals rood vlees, spek, suikerhoudende dranken, light frisdrank, vleeswaren (zoals vleeswaren, kipnuggets en hotdogs) en andere bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden als u hidradenitis suppurativa heeft.

Voorschriften

Antibiotica, biologische geneesmiddelen, hormoontherapie en een vitamine A-derivaat genaamd Accutane (isotretinoïne) kunnen worden voorgeschreven voor de behandeling van hidradenitis suppurativa.

antibiotica

Orale antibiotica(die via de mond worden ingenomen) kunnen de ontsteking helpen onderdrukken, vooral in milde gevallen, hoewel ze de ziekte niet genezen. Dezelfde antibiotica die worden gebruikt voor acne worden gebruikt voor hidradenitis suppurativa, alleen in hogere doses. Deze antibiotica omvatten erytromycine, tetracycline, minocycline en doxycycline.

Topische antibiotica(die op de huid worden aangebracht) kan ook worden gebruikt in gevallen van milde hidradenitis suppurativa.

Biologieën

Humira (adalimumab)werd in 2015 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor mensen van 12 jaar en ouder met matige tot ernstige hidradenitis suppurativa. Het is een biologisch middel dat ontstekingen helpt verminderen.

In klinische onderzoeken werd gemeld dat Humira verbeterde knobbeltjes en abcessen had bij mensen met matige tot ernstige hidradenitis suppurativa.

Wat te verwachten met Hidradenitis Suppurativa en Biologics

Hormoon Therapie

Sommige vrouwen ervaren verbetering van hidradenitis-ondersteunende symptomen wanneer ze worden behandeld met hormoontherapie, namelijk orale anticonceptiva,Procar (finasteride), en Aldactone (spironolacton).

Dit geldt vooral voor mensen die opflakkeringen krijgen vlak voor hun menstruatiecyclus. Er wordt aangenomen dat deze behandelingen hormonen in balans brengen die bijdragen aan ontstekingen.

Accutane (isotretinoïne)

Accutane (isotretinoïne) kan nuttig zijn in milde gevallen, maar de reactie kan onvoorspelbaar zijn. Accutane wordt soms gebruikt om de grootte van de getroffen gebieden voorafgaand aan de operatie te verminderen.

Isotretinoïne heeft significante bijwerkingen en mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Chirurgie en specialistische procedures

Wanneer orale medicatie hidradenitis suppurativa niet verlicht, kunnen steroïde-injecties nuttig zijn om ontstekingen te verminderen.Deze injecties kunnen vooral nuttig zijn in gebieden met extreme pijn.

Steroïde-injecties worden normaal gesproken gecombineerd met andere behandelingen en worden niet gebruikt als enige behandeling voor hidradenitis suppurativa.

Als alle andere opties falen, kan een operatie worden overwogen. Dat gezegd hebbende, herhaling is gebruikelijk als alleen het direct getroffen gebied wordt behandeld. In plaats daarvan zullen chirurgen typisch uitvoeren wat a wordt genoemdbrede lokale excisiewaarbij de aangetaste weefsels en een marge van omliggende normale weefsels worden verwijderd.

De wond wordt niet weer aan elkaar gehecht, maar opengelaten om van binnenuit te genezen.Huidtransplantatieskan in het uitgesneden gebied worden geplaatst om de genezing te versnellen.

Omgaan

Hidradenitis suppurativa kan een slopende aandoening zijn omdat het zo pijnlijk kan zijn. Pijn kan het moeilijk maken om te bewegen, vooral als de puistjes zich voordoen in de lies- of bilstreek.

Naast de geur schamen veel mensen zich ook voor het lekken van afscheiding op kleding. Dit kan ertoe leiden dat mensen zichzelf isoleren, wat leidt tot angst en depressie.

Als u hidradenitis suppurativa heeft, is het belangrijk om steun te zoeken, of dit nu van vrienden en familie is of van lokale of online steungroepen.

Laat uw zorgverlener precies weten hoe de aandoening uw leven beïnvloedt. Als u pijn heeft, zich depressief voelt of als uw behandeling niet zo effectief werkt als zou moeten, laat het uw zorgverlener weten. Alleen door contact op te nemen kunnen oplossingen worden gevonden.

Hidradenitis suppurativa en depressie

Studies hebben aangetoond dat mensen met hidradenitis suppurativa vaker depressief zijn dan mensen met andere huidaandoeningen. Bovendien is de kwaliteit van leven vergelijkbaar met die van mensen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of kanker.

Samenvatting

Hidradenitis suppurativa, ook bekend als acne inversa, is een veel voorkomende maar vaak verkeerd gediagnosticeerde huidaandoening die de apocriene (zweet) klieren aantast. Symptomen zijn onder meer langdurige uitbraken van puistjesachtige bultjes, steenpuisten en abcessen in delen van de huid die zwaar bevolkt zijn met zweetklieren.

Hidradenitis suppurativa komt sterk voor in gezinnen, maar wordt ook in verband gebracht met obesitas, diabetes en sigaretten. Vrouwen en zwarte mensen worden onevenredig zwaar getroffen.

Na de diagnose kan hidradenitis suppurativa worden behandeld met een combinatie van een dieet, zachte huidverzorging en geneesmiddelen op recept, zoals orale antibiotica, biologische geneesmiddelen en hormoontherapie. Ernstige gevallen kunnen baat hebben bij steroïde-injecties en operaties.

Het kan ook helpen als u dingen kunt vermijden die uw huid kunnen irriteren, door loszittende kleding te dragen, op een gezond gewicht te blijven, te stoppen met roken en hitte en vochtigheid te vermijden.

Een woord van heel goed

Als u of een naaste symptomen heeft van hidradenitis suppurativa, maak dan een afspraak om te ziendermatoloogvoor een juiste diagnose. Een vroege diagnose is essentieel om erger te voorkomen.

Als u de diagnose hidradenitis suppurativa krijgt, is het belangrijk om te weten dat het niet uw schuld is. Uw zorgverlener heeft "alles gezien" en zal niet schrikken van de conditie van uw huid. Vergeet niet dat uw zorgverlener er is om u te helpen.

Veel Gestelde Vragen

 • Is hidradenitis suppurativa een auto-immuunziekte?

  Technisch gezien is hidradenitis suppurativa (HS) geenauto immuunziekteaangezien het er niet bij hoortauto-antilichamendie gezonde weefsels aanvallen en aanvallen. Het is eerder een systemische (hele lichaam), inflammatoire aandoening. De onderliggende oorzaak is onbekend.

 • Kan stress ervoor zorgen dat hidradenitis suppurativa oplaait?

  Het is mogelijk dat stress symptomen van hidradenitis suppurativa (HS) kan veroorzaken. Wanneer je gestrest bent, geeft het lichaam een ​​chemische stof af die we noemencortisoldie een wijdverbreide ontsteking kunnen veroorzaken. De ontsteking kan op zijn beurt leiden tot het ontstaan ​​of verergeren van HS-symptomen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 07/26/2023

Views: 5231

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.