Puistje onder de oksel Oorzaken, doet pijn, klein, knobbeltje, hoe kom je er vanaf, foto's | Gezondheidsrid (2023)


Pijnlijke pukkel onder de oksel kan veel zorgen veroorzaken, vooral als het eruit ziet als een knobbeltje. De meeste puistjes in de oksel zijn echter onschadelijk. Ontdek meer over de oorzaken en hoe u ze kunt verwijderen.

Puistje onder de oksel - Overzicht en betekenis

Puistje onder oksel

Wanneer het puistje is geïnfecteerd, kan het zich ontwikkelen tot een cyste of knobbeltje dat pijnlijk en gevoelig kan zijn als ze worden aangeraakt. Het kan ook verder uitgroeien tot een steenpuist die in het algemeen tot koorts in het lichaam kan leiden.

Er zijn veel medische redenen die kunnen leiden tot okselpuistjes die pijnlijk zijn. Een van de meest voorkomende redenen is de groei van ingegroeide haartjes of haarzakjes die verstopt en opgezwollen raken. Door de infectie worden de lymfeklieren gezwollen en pijnlijk.

Echter, het puistje dat resulteert in een soort knobbeltje dat niet alleen goedaardig is en na enige tijd niet weggaat, heeft medische hulp nodig. De informatie in het artikel biedt zowel medische als huismiddeltjes om het probleem op te lossen.

Kun je een puistje onder je arm krijgen?

Ja. Het is mogelijk dat een persoon puistjes op de arm krijgt, omdat de huid op de arm haarzakjes heeft. De oorzaken van puistjes zijn hetzelfde, ongeacht de locatie op het lichaam.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van puistjes op de armen zijn zweet, vuil, stof, bacteriën, hormoon, uw slechte psychologische toestand en het gebruik van verkeerde deodorant of lichaamszepen die huidirritatie veroorzaken.

Het verschijnen van een huidlaesie is een indicator van een onderliggende gezondheidstoestand en als de puistjes op de huid beginnen te verschijnen, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met het lichaam.


Daarom is het raadzaam om de oorzaak van het probleem in het lichaam te achterhalen en onmiddellijk te proberen bij te sturen. Als het te wijten is aan een dieet, houd dan een evenwichtig dieet aan en neem een ​​goede levensstijl aan om dergelijke problemen in het lichaam te remmen.

Puistje onder oksel Oorzaken

De soorten puistjes die onder de huid in de oksels verschijnen, hebben meestal de vorm van een cyste. Maar sommige kunnen puistjes zijn, afhankelijk van de oorzaak en hoe ze eruit zien. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van puistjes onder de oksels.

 1. Ingegroeide haartjes

Dit is de belangrijkste reden achter de vorming van puistjes, omdat de haarzakjes verstopt raken en zich soms ontwikkelen tot een cyste. Ingegroeide haren ontstaan ​​door onjuist scheren of harsen van het haar in de oksels en het is geïnfecteerd geraakt.

Volgens artsen van de National Health Service zijn er enkele gevallen waarin u ingegroeide haren krijgt die geïnfecteerd zijn en ontstoken raken. De infectie kan leiden tot opeenhoping van pus in de bult onder de oksel.

De omgevingsconditie onder de oksel, zoals de donkere en vochtige omstandigheden, kan de opbouw van bacteriën veroorzaken die huidinfecties en abcessen veroorzaken. De geïnfecteerde puistjes als gevolg van ingegroeide haren kunnen in sommige gevallen pijnlijk zijn.

Het wordt aanbevolen om de okselharen te bevochtigen voor het scheren en dit is de reden waarom het in de badkamer moet worden gedaan voordat u gaat douchen. Er zijn echter veel manieren om van ingegroeide haartjes in de oksels af te komen, zoals het gebruik van een scrub met natuurlijke olijfolie en suiker of een scrub met zuiveringszout en kokosolie.

 1. Gebruik van anti-transpiranten

Dit is de meest voorkomende reden achter de vorming van puistjes onder de oksels. Volgens het onderzoek van Dr. Linda Vorvick op MedlinePlus, zijn anti-transpiranten de meest voorkomende oorzaak van cysten of abcessen. De bultjes zijn pijnlijk in de oksel.

Deodorant is niet bedoeld om zweten te stoppen, maar om de vieze geur die uit de oksels komt als gevolg van zweten te verminderen. Maar anti-transpirant is bedoeld om de oorzaak van de aandoening weg te nemen door te voorkomen dat zweet de huid bereikt, en zo een bacteriële afbraak te voorkomen die lichaamsgeur veroorzaakt.

Volgens het Iraanse Journal of Pharmaceutical Research kan de aanwezigheid van aluminium in de anti-transpirant leiden tot verstopping van de huidporiën onder de oksel, waardoor puistjes ontstaan.

Het is raadzaam om natuurlijke remedies te gebruiken om de slechte geur in de oksel kwijt te raken, zoals het maken van hun eigen natuurlijke deodorant om de okselgeur onder controle te houden. Vermijd daarom het gebruik van commerciële deodorant en anti-transpirant voor het geval dit het effect op uw oksels veroorzaakt.

 1. Epidermoïde okselcyste

U krijgt waarschijnlijk een cyste ter grootte van een erwt in uw oksel. Dit is een onschuldige knobbel in de oksel die wordt veroorzaakt door keratine – de stof waaruit huidcellen zijn gemaakt.

Volgens Dr. Louise Newson op Patient.info kan het soort cyste op elk deel van de huid verschijnen. Het puistje kan een halfgevulde vloeistof op de huid zijn. De cyste is niet pijnlijk, maar ze worden pijnlijk als ze geïnfecteerd raken.

 1. Talgcyste in oksel

Dit soort cysten kan veel ongemak in de oksel veroorzaken. Deze puistjes ontstaan ​​wanneer het haarzakje of de zweetklier verstopt raakt.

Volgens artsen van de Cleveland Clinic zijn de puistjes gevuld met een olieachtig of zacht kaasachtig materiaal dat een stevige knobbel vormt. Sommige puistjes kunnen zacht, rood en pijnlijk worden als er een infectie in de cyste terechtkomt.

 1. Onderarm bacteriële infectie

U krijgt waarschijnlijk een okselabces of steenpuist als de bacteriën de poriën in uw okselgebied binnendringen. Abcessen en steenpuisten zijn pijnlijke, rode, pijnlijke knobbeltjes die vaak gevuld zijn met pus. Sommige steenpuisten komen echter niet tot een hoogtepunt en kunnen moeilijk worden afgevoerd.


Volgens Dr. Carol DerSarkissian op WebMD zouden de oksels een hoge concentratie haarzakjes en zweetklieren bevatten. Als een van de okselklieren verstopt raakt en zich vult met geïnfecteerde etter, zal dit resulteren in een abces. Er zal zich echter een okselpuist vormen als er haarzakjes verstopt raken en geïnfecteerd raken.

 1. Hidradenitis etterig

Dit is een medische aandoening die kan leiden tot de vorming van puistjes in de oksels. U zult waarschijnlijk pijn in de oksel ervaren, veroorzaakt door kleine kookachtige bultjes en cysten die verschijnen in de buurt van zweetklieren en haarzakjes.

Volgens artsen van de National Health Service komt puistje vooral voor rond de oksels, rond de geslachtsorganen, onder de borsten en op de billen. Jeukende oksels kunnen de reden zijn achter Hidradenitis suppuratief.

 1. lipoom

Dit is een aandoening die resulteert in de ontwikkeling van weefselgroei in de oksels die op een knobbeltje lijken. De meeste van deze knobbeltjes zijn gevuld met vocht of pus, dus het zijn waarschijnlijk geen knobbeltjes maar puistjes.

Volgens Doctors on WebMD zijn lipomen meestal kleine zachte bultjes onder de huid die verschijnen in de oksels, het bovenlichaam, de dijen en de bovenarmen. Kleine verwondingen zijn echter de belangrijkste oorzaak van de aandoening in het lichaam.

 1. Gezwollen lymfeklieren

Virale infectie of bacteriële infectie kan resulteren in de vorming van cyste-achtige puistjes in de oksels. Lymfeklieren spelen een cruciale rol in het lichaam, zoals het filteren van bacteriën, virussen en andere afvalproducten.

Volgens artsen van WebMD kunnen verwondingen, infecties of tumoren leiden tot de vorming van puistjes of cysten in de oksels. Een knobbeltje in je oksel door ontstoken lymfeklieren kan het gevolg zijn van een infectie in je arm of hand.

Opmerking: In zeldzame gevallen wordt de zwelling in de oksellymfeklieren veroorzaakt door borstkanker of lymfoom.

Advertenties

 1. Kanker

De meeste cysten in de oksel zijn niet-kankerachtig, maar ze hebben de kans om zich tot cyste te ontwikkelen. Volgens de American Cancer Society kunnen puistjes of knobbeltjes rond je oksel een teken zijn dat borstkanker zich heeft verspreid naar de lymfeklieren.

Onderarmpuistjes die pijn doen

Het verschijnen van een huidlaesie onder de oksels die pijn doet, vereist medische aandacht, vooral als de laesie jeukt en intens pijnlijk is. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van puistjes onder de oksels die pijn doen, zijn de volgende:

 1. krabben

Jeuk onder de oksels is normaal. De aanwezigheid van haar, zweet, huidvetten en duisternis kan de oorzaak zijn van jeuk ondanks het ontbreken van een huidaandoening. Je kunt blessures oplopen door overmatige jeuk in de oksels.

Het hebben van lange nagels of gekartelde nagels kan de huid gemakkelijk en uitgebreider beschadigen. Het kan verder leiden tot bacteriële huidinfecties, omdat vuil onder lange nagels en bacteriën uit de mond op gebeten nagels in de huidtranen terechtkomen.

 1. Ontharing

Veel vrouwen hebben de gewoonte om om cosmetische redenen haar in de oksel te verwijderen. Het wordt aanbevolen om de beste ontharingsmethode te identificeren, aangezien er enkele methoden zijn die huidirritatie veroorzaken die leiden tot bacteriële infecties of zelfs de huid en het onderliggende weefsel beschadigen.

Sommige ontharingsmethoden kunnen een allergische reactie veroorzaken. Ontharen moet voorzichtig gebeuren, aangezien de huid van de oksels niet dezelfde onderliggende ondersteuning heeft als de huid eromheen. Houd het gebied altijd schoon en krab nooit aan de oksels na het ontharen.

 1. Neem contact op met dermatitis

Dit is een veel voorkomende huidaandoening die huidontsteking en jeuk veroorzaakt door bepaalde chemische stoffen in de chemicaliën. Enkele van de meest voorkomende irriterende stoffen zijn water, zweet, zeep en poeders.

 1. Folliculitis

Dit is een andere huidaandoening die een ontsteking van de haarzakjes veroorzaakt. Bacteriële infectie is de reden achter ontsteking van de haarzakjes. Folliculitis kan ook op een gezonde huid voorkomen, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen treedt het op wanneer er een breuk in de huid is of schade aan het haarzakje.

Advertenties

 1. Ringworm

Dit is een schimmelinfectie die resulteert in ronde rode laesies die het veroorzaakt, maar het wordt niet veroorzaakt door een worm. De huidschimmelinfectie wordt veroorzaakt door dermatofyten en soms kunnen ook gisten verantwoordelijk zijn.

De warme, donkere en vochtige omgeving van de oksels is een ideale omgeving voor schimmels en wordt bij huidletsel nog eens extra bevorderd.

 1. Lymfadenitis

Dit is een aandoening die optreedt als gevolg van infectie van de lymfeklieren die leiden tot de ontsteking. De ontsteking leidt tot zwelling van de oksellymfeklieren. De vergroting is meestal tijdelijk en vaak te wijten aan een infectie in het gebied.

 1. Huidlabels en wratten

De meest voorkomende plaats waar skin tags en wratten voorkomen, zijn de oksels, nek en vingers. Huidlabels zijn niet hetzelfde als wratten, hoewel deze laesies er misschien hetzelfde uitzien. Bij wratten is er een abnormale groei van de huidcellen, vaak als gevolg van een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).

 1. lipomen

Dit zijn abnormale vetweefsels rond de oksel. Het wordt beschouwd als een goedaardige tumor en de oksels behoren tot de meest voorkomende plaatsen waar lipomen voorkomen.

De exacte reden waarom deze vetgroei ontstaat, is niet duidelijk, maar het lijkt verband te houden met letsel aan het gebied en komt ook vaker voor bij mensen met obesitas. Lipomen onder de armen vormen geen significant gezondheidsrisico.

Een klein knobbeltje in de oksel voelt aan als een puistje

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van kleine knobbeltjes in de oksel die op puistjes lijken, zijn de volgende:


 1. Gezwollen lymfeklieren

Lymfeklieren maken deel uit van het immuunsysteem dat helpt bij het bestrijden van bacteriën die infecties veroorzaken. Wanneer de lymfeklieren geïnfecteerd raken, zwellen ze op en ontwikkelen zich tot knobbeltjes ter grootte van een erwt in de oksels.

Dit soort knobbeltjes zijn meestal zacht om aan te raken en bevinden zich onder je huid. Een arm- of borstinfectie kan leiden tot vergrote lymfeklieren.

 1. Cysten of lipomen

Cysten zijn onschadelijk en kunnen ervoor zorgen dat uw huid geel van kleur wordt, wat ook een knobbel ter grootte van een erwt in de oksel kan veroorzaken. De meeste van dit soort cysten hebben geen behandeling nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen.

 1. Ingegroeide haren

Onjuiste scheermethode kan leiden tot ingegroeide haartjes die de vorming van kleine bultjes onder de oksels veroorzaken. Deze knobbeltjes zijn niet schadelijk en komen vaker voor bij jonge meisjes.

 1. Anti-transpiranten

Frequent gebruik van anti-transpiranten kan soms knobbeltjes onder je oksels veroorzaken. Dit gebeurt meestal als u allergisch bent voor of als uw lichaam reageert op een van de chemicaliën die in uw merk anti-transpirant worden gebruikt.

 1. Allergische reacties

Enkele veel voorkomende oorzaken van allergische reacties zijn penicilline, jodium en sulfamedicijnen. Ook kunnen vaccins tegen pokken en tyfus lymfeklierreacties veroorzaken die leiden tot knobbeltjes in uw oksels.

U zult de oorzaak van het probleem moeten identificeren en het uit uw routine moeten verwijderen. Denk aan een medicijn dat u onlangs heeft gebruikt. Als u niets kunt aanwijzen, kunt u overwegen om samen met een medisch specialist de boosdoener op te sporen.

 1. Kankers

Dit is de belangrijkste reden achter de vorming van erwtengroei in de oksels. De meest voorkomende zijn leukemie, borstkanker, non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom. De tumor kan van verschillende grootte zijn en is onbeweeglijk.

Hoe zich te ontdoen van puistje onder de oksel

Hier zijn de mogelijke remedies voor de behandeling van puistjes onder de oksels.

 1. Appelcider azijn

Het heeft antiseptische eigenschappen die helpen bij het verwijderen van infecties die de pijn en zwelling veroorzaken. Het wordt echter aanbevolen om de oorzaak van het puistje dat op knobbeltjes lijkt te begrijpen. Dit kan geen teken zijn van borstkanker.

Raadpleeg uw arts als de knobbel niet verdwijnt, maar u kunt ook de volgende huismiddeltjes gebruiken om het puistje in de oksel te verlichten.

Hoe te gebruiken

 • Meng gelijke hoeveelheden appelciderazijn en water in een kom.
 • Week de katoenen doek in dit mengsel en plaats het gedurende vijf tot zeven minuten op het aangetaste gebied.
 • Verwijder de doek en spoel het gebied af met warm water.
 • Dep het gebied droog.
 1. Contrast baden

Deze therapie omvat het gebruik van warm- en koudwaterbehandeling voor pijnlijke knobbeltjes. Deze therapie omvat het gebruik van een koude behandeling die de pijn vermindert, terwijl een warme behandeling de bloedcirculatie in het getroffen deel verbetert.

Hoe te gebruiken

 • Dompel je oksel drie tot vier minuten onder in warm water.
 • Dompel het vervolgens twee minuten onder in koud water.
 • Herhaal dit vier tot vijf keer.

Opmerking: Gebruik twee keer per dag een contrastbadtherapie.

 1. Knoflook

Het heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het wegwerken van infecties, waardoor uw lymfeklieren opzwellen, samen met de pijn en de zwelling worden geëlimineerd. Knoflook is ook een uitstekend ontgiftingsmiddel.

Hoe te gebruiken

 • Plet de knoflook of hak hem fijn.
 • Neem dit 's ochtends als eerste in met een glas water.
 1. Houtskool Kompres

De grondstof is gemakkelijk verkrijgbaar op de markt en helpt bij het wegwerken van knobbeltjes onder de huid. Deze eenvoudige remedie helpt de pijn en ontsteking in slechts een paar dagen te verminderen. Het absorbeert gifstoffen, vermindert zwelling en pijn en behandelt de infectie.

Hoe te gebruiken

 • Meng beide poeders en voeg voldoende water toe om een ​​dikke pasta te maken.
 • Leg deze pasta op een papieren handdoek en plaats deze op het getroffen gebied.
 • Laat het 10-15 minuten intrekken.
 1. Vitamine A

Het helpt het immuunsysteem van het lichaam te versterken. Het helpt bij migraties en activiteit van T-cellen en B-cellen. Het helpt ook de lymfocytenfunctie.

Voeg daarom wortels toe aan je salades en eet papaja's als tussendoortje om de genezing van die pijnlijke knobbel onder de oksel te versnellen.

 1. Kurkuma

Het heeft antiseptische, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die helpen pijnlijke knobbeltjes te verlichten en zwelling te verminderen. De plaatselijke toepassing zal de drang tot jeuk verminderen en ook het genezingsproces versnellen.

Hoe te gebruiken

 • Meng het kurkumapoeder goed door de melk zodat er geen klontjes achterblijven.
 • Drink deze hete met kurkuma doordrenkte melk.
 • Je kunt ook een pasta maken van kurkumapoeder en water en deze op de klont aanbrengen. Laat het 10-15 minuten drogen en spoel het daarna af met water.
 1. Ui

Het sap heeft zowel antimicrobiële als antiseptische eigenschappen. Het kan wonderen verrichten bij de behandeling van de infectie die deze pijnlijke okselknobbels veroorzaakt.

Pers het sap van een ui uit en slik het naar binnen. U kunt uw favoriete groenten toevoegen om het uiensap beter te laten smaken.

 1. Nootmuskaat

Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die de pijn helpen verminderen. Het helpt het lichaam om elke infectie en zwelling veroorzaakt door bacteriële infecties te bestrijden.

Hoe te gebruiken

 • Voeg de honing en het nootmuskaatpoeder toe aan het water en meng goed.
 • Drink dit water terwijl het nog warm is.
 1. Citroensap

Het is een rijke bron van vitamine C en bevat veel ontstekingsremmende stoffen. Dit zal helpen de pijnlijke zwelling in de knobbel te verminderen en te genezen.

Hoe te gebruiken

 • Meng gelijke delen citroensap en water.
 • Doop het wattenbolletje in dit sap en breng het aan op de klomp.
 • Laat het aan de lucht drogen. Je kunt ook 's ochtends een theelepel of twee citroensap toevoegen aan een glas lauw water.
 1. Watermeloen

Het heeft antioxiderende eigenschappen die helpen het bloed te ontgiften en de klonterveroorzakende bacteriën te elimineren. Het vermindert ook de zwelling in het getroffen gebied. De vrucht maakt het lichaam gehydrateerd en reinigt je lichaam en houdt de klontjes op afstand.

Hoe te gebruiken

 • Drink een glas gekoeld watermeloensap bij het ontbijt.
 • Drink elke ochtend watermeloensap.
 1. Vitamine E

Het heeft vitale vitamines voor de menselijke huid. Vitamine E heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en zal de zwelling in de knobbel verminderen. Daarom wordt aanbevolen om een ​​dieet vol vitamine E te nemen.

Hoe te gebruiken

 • Neem een ​​vitamine E-capsule met water.
 • Neem elke dag één capsule.
 1. Massage

Het masseren van de oksels helpt de doorbloeding te verbeteren en de zwelling te verminderen. Een goede massage kan wonderen doen bij een pijnlijke knobbel die vaak de oorzaak is van zowel ongemak als onbehagen.

Hoe te gebruiken

 • Neem een ​​druppel of twee van de olie op uw vingertoppen en masseer zachtjes het okselgebied.
 • Gebruik cirkelvormige bewegingen en opwaartse en neerwaartse bewegingen.
 • Masseer een paar minuten.

VERDERE VERWIJZING

 1. Oksel knobbeltje:https://www.healthline.com/health/armpit-lump
 2. Snelle tips: 5 manieren om een ​​okselcyste te behandelen:https://health.howstuffworks.com/skin-care/underarm-care/problems/5-ways-to-treat-underarm-cyst.htm
 3. 10 HUISMIDDELEN OM PUISTJES IN DE ONDERARM TE VERWIJDEREN:https://www.morphemeredies.com/10-remedies-to-get-rid-of-underarm-pimples/
 4. Wat zijn de puistjesachtige dingen onder de arm?https://www.livestrong.com/article/326460-what-are-the-pimple-like-things-under-the-arm/
 5. Oorzaken van oksel (onderarm) puistjes, zweren en knobbeltjes:http://www.healthhype.com/causes-of-armpit-underarm-pimples-sores-and-lumps.html
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated: 02/07/2023

Views: 5237

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.